glpk

W listopadzie ubiegłego roku TVP ogłosiła powstanie nowego kanału "POLAND IN", mającego promować Polskę za granicą. Program jest w całości prowadzony w języku angielskim i początkowo będzie obecny wyłącznie w internecie.

Pilotażowy odcinek dotyczący polskich tradycji kulinarnych poświęcony był jesiotrowi i został nagrany w gminie Brzozie w Gospodarstwie Rybackim Sugajno, należącym do p. Ryszarda Szczepaniaka. Poza nim oraz prowadzącym - Łukaszem Modelskim, w nagraniu wzięli udział pracownicy Górznieńsko-Lidzbarskiego Parku Krajobrazowego oraz prof. UMK Jarosław Dumanowski - historyk, znawca dawnej kuchni, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Wydziału Nauk Historycznych UMK.

W pilotażowym odcinku znalazła się historia jesiotra w polskich wodach, przyczyny jego zaniku w XIX wieku, restytucja gatunku w XXI wieku w wodach rzeki Drwęcy, jak i prezentacja walorów smakowych i dietetycznych mięsa tej ryby. Znani kucharze spróbują odtworzyć dawne receptury na potrawy z jesiotra i zaprezentują współczesne wersje.

Wideorelacja nr 1
Wideorelacja nr 2
Wideorelacja nr 3
Wideorelacja nr 4