wpk

Przedstawiamy państwu szesnasty zestaw pytań. Na odpowiedzi czekamy od 05.06.2014r. do 18.06.2014r.

Odpowiedzi prosimy przesyłać na adres mailowy:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  z tematem "Z biegiem Wdy V-16". Prosimy także, żeby mail zawierał kolejność odpowiedzi na pytania,  imię i nazwisko, dokładny adres zamieszkania, wiek oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

NAGRODY CZEKAJĄ !!!

Nagrody ufundowane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.

Pytanie pierwsze: Proszę podać poprawną nazwę pospolitą gatunków roślin, które możemy spotkać w naszym otoczeniu. Prosimy zachować kolejność odpowiedzi.
A.  B.
C.  D.

* zdjęcia można powiększać po kliknięciu kursorem na wybrany obraz



Pytanie drugie: Pytanie będzie dalej nawiązywało do gwary kociewskiej tak jak to było w poprzednich zestawach, a mianowicie proszę napisać co to jest zupa z brzadu?

 

Podsumowanie szesnastego zestawu pytań V edycji "Z biegiem Wdy" 05.06-18.06.2014r. 

Odpowiedzi na pytanie pierwsze dotyczące znajomości roślin, które można spotkać wiosną: A. Kosaciec żółty  (Iris pseudacorus L.), B. Borówka brusznica  (Vaccinium vitis-idaea L.), C. Przetacznik ożankowy  (Veronica chamaedrys L.), D. Siódmaczek leśny  (Trientalis europaea L.)


Odpowiedź na pytanie drugie: Na Kociewiu zupa z brzadu to zupa z suszonych owoców.

Wśród nadesłanych prawidłowych odpowiedzi wylosowaliśmy kilka osób, które zostały nagrodzone książkami: 

Oto laureaci:

  1. Ewa z Brzeska
  2. Elżbieta z Kalisza
  3. Maria z Radzionkowa
  4. Julita z Czerska

Specjalne wyróżnienie od dyrekcji Wdeckiego Parku Krajobrazowego otrzymuje Pani Ewa Kosiewicz, która w swojej prawidłowej odpowiedzi dołączyła przepis na zupę z brzadu. Dla chętnych wypróbowania takiej zupy przekazujemy sposób jej przyrządzenia:

ZUPA Z BRZADU

Składniki:

  • 30 dkg suszonych owoców – śliwek, jabłek i gruszek (najlepiej starych odmian z Doliny Dolnej Wisły),
  • 2 litry wody,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • ¼  litra śmietany,
  • 4 łyżki mąki,
  • cukier i sól do smaku.

Przygotowanie:

Najpierw w wodzie należy do miękkości ugotować owoce. Równocześnie na tarce trzeba utrzeć ziemniaki i po odsączeniu z wody wymieszać z dodaną mąką i łyżką śmietany. Po zagotowaniu owoców w wodzie, małą łyżeczką strącać z ciasta do wrzątku drobne kluseczki. Po ich ugotowaniu zupę zabielić resztą śmietany. Zupę podaje się w talerzach.

Serdecznie gratulujemy !!!