Spis treści

Przedstawiamy państwu szesnasty zestaw pytań. Na odpowiedzi czekamy od 05.06.2014r. do 18.06.2014r.

Pytanie pierwsze: Proszę podać poprawną nazwę pospolitą gatunków roślin, które możemy spotkać w naszym otoczeniu. Prosimy zachować kolejność odpowiedzi.

Proszę podać poprawną nazwę pospolitą gatunku rośliny pokazanej na zdjęciu
A

Proszę podać poprawną nazwę pospolitą gatunku rośliny pokazanej na zdjęciu
B

Proszę podać poprawną nazwę pospolitą gatunku rośliny pokazanej na zdjęciu
C

Proszę podać poprawną nazwę pospolitą gatunku rośliny pokazanej na zdjęciu
D

Podsumowanie szesnastego zestawu pytań V edycji "Z biegiem Wdy" 05.06-18.06.2014r. 

Odpowiedzi na pytanie pierwsze dotyczące znajomości roślin, które można spotkać wiosną: 
A. Kosaciec żółty  (Iris pseudacorus L.),
B. Borówka brusznica  (Vaccinium vitis-idaea L.),
C. Przetacznik ożankowy  (Veronica chamaedrys L.),
D. Siódmaczek leśny
 (Trientalis europaea L.)

Odpowiedź na pytanie drugie: Na Kociewiu zupa z brzadu to zupa z suszonych owoców.

Wśród nadesłanych prawidłowych odpowiedzi wylosowaliśmy kilka osób, które zostały nagrodzone książkami: 

  1. Ewa z Brzeska
  2. Elżbieta z Kalisza
  3. Maria z Radzionkowa
  4. Julita z Czerska

Specjalne wyróżnienie od dyrekcji Wdeckiego Parku Krajobrazowego otrzymuje Pani Ewa Kosiewicz, która w swojej prawidłowej odpowiedzi dołączyła przepis na zupę z brzadu. Dla chętnych wypróbowania takiej zupy przekazujemy sposób jej przyrządzenia:

ZUPA Z BRZADU

Składniki:

  • 30 dkg suszonych owoców – śliwek, jabłek i gruszek (najlepiej starych odmian z Doliny Dolnej Wisły),
  • 2 litry wody,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • ¼  litra śmietany,
  • 4 łyżki mąki,
  • cukier i sól do smaku.

Przygotowanie:

Najpierw w wodzie należy do miękkości ugotować owoce. Równocześnie na tarce trzeba utrzeć ziemniaki i po odsączeniu z wody wymieszać z dodaną mąką i łyżką śmietany. Po zagotowaniu owoców w wodzie, małą łyżeczką strącać z ciasta do wrzątku drobne kluseczki. Po ich ugotowaniu zupę zabielić resztą śmietany. Zupę podaje się w talerzach.