Przedstawiamy państwu szesnasty zestaw pytań. Na odpowiedzi czekamy od 05.06.2014r. do 18.06.2014r.
Pytanie pierwsze: Proszę podać poprawną nazwę pospolitą gatunków roślin, które możemy spotkać w naszym otoczeniu. Prosimy zachować kolejność odpowiedzi.
A
B
C
D
Podsumowanie szesnastego zestawu pytań V edycji "Z biegiem Wdy" 05.06-18.06.2014r.
Odpowiedzi na pytanie pierwsze dotyczące znajomości roślin, które można spotkać wiosną:
A. Kosaciec żółty (Iris pseudacorus L.),
B. Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.),
C. Przetacznik ożankowy (Veronica chamaedrys L.),
D. Siódmaczek leśny (Trientalis europaea L.)
Odpowiedź na pytanie drugie: Na Kociewiu zupa z brzadu to zupa z suszonych owoców.
Wśród nadesłanych prawidłowych odpowiedzi wylosowaliśmy kilka osób, które zostały nagrodzone książkami:
- Ewa z Brzeska
- Elżbieta z Kalisza
- Maria z Radzionkowa
- Julita z Czerska
Specjalne wyróżnienie od dyrekcji Wdeckiego Parku Krajobrazowego otrzymuje Pani Ewa Kosiewicz, która w swojej prawidłowej odpowiedzi dołączyła przepis na zupę z brzadu. Dla chętnych wypróbowania takiej zupy przekazujemy sposób jej przyrządzenia:
ZUPA Z BRZADU
Składniki:
- 30 dkg suszonych owoców – śliwek, jabłek i gruszek (najlepiej starych odmian z Doliny Dolnej Wisły),
- 2 litry wody,
- 0,5 kg ziemniaków,
- ¼ litra śmietany,
- 4 łyżki mąki,
- cukier i sól do smaku.
Przygotowanie:
Najpierw w wodzie należy do miękkości ugotować owoce. Równocześnie na tarce trzeba utrzeć ziemniaki i po odsączeniu z wody wymieszać z dodaną mąką i łyżką śmietany. Po zagotowaniu owoców w wodzie, małą łyżeczką strącać z ciasta do wrzątku drobne kluseczki. Po ich ugotowaniu zupę zabielić resztą śmietany. Zupę podaje się w talerzach.