Przedstawiamy państwu siedemnasty zestaw pytań. Na odpowiedzi czekamy od 17.07.2014r. do 31.07.2014r.
Pytanie pierwsze: Proszę podać poprawną nazwę pospolitą rośliny, która znajduję się na zdjęciu poniżej. Dla ułatwienia rozpoznania dołączony jest opis.
Pytanie drugie: Ta część konkursu będzie zachęcać do kreatywnego działania, otóż prosimy o przesłanie najciekawszego przepisu na jakąkolwiek potrawę kociewską. Najlepsze przepisy nagrodzimy książkami.
Podsumowanie siedemnastego zestawu pytań V edycji "Z biegiem Wdy" 17.07-31.07.2014r.
Odpowiedzi na pytanie pierwsze dotyczące znajomości roślin:
A. Gnieźnik leśny, gniazdosz leśny (Neottia nidus-avis)
Odpowiedź na pytanie drugie:
Przedstawiamy państwu dwa przepisy, które przykuły naszą największą uwagę. Będzie to przepis Pana Dawida Zakrzewskiego oraz Pani Aliny Wierzbowskiej. Oczywiście zwycięzców mamy więcej, którym również dziękujemy za przepisy.
Wśród nadesłanych prawidłowych odpowiedzi wylosowaliśmy kilka osób, które zostały nagrodzone książkami:
- Alina z Płocka
- Dawid z Osia
- Marta z Pruszcza Gdańskiego
- Kamila z Czerska
Zupa z korbala (przepis Pani Aliny Wierzbowskiej)
Pokrajać 1 funt żółtego korbala w kawałki, zerżnąć skórę i wyjąć miękkie wnętrze i ugotować na miękko we wodzie. Wodę odcedzić, korbal utrzeć, aby kawałków nie było, wlać na powrót wodę, dodać ½ litra mleka i zasypać kruszonkę, ugniecioną z ½ szklanki pszennej mąki i wody. Można też wrzucić 5 sparzonych i drobno pokrajanych migdałów, a zupa nabędzie bardzo dobrego smaku.
Pierogi z kapustą i grzybami (przepis Pana Dawida Zakrzewskiego)
składniki:
½ kg mąki pszennej
2 jaja
½ szklanki oleju
1 ½ szklanki gorącej wody
szczypta soli
farsz:
1 kg kiszonej kapusty
3 dag suszonych grzybów
2 cebule
3 łyżki smalcu
sól, pieprz
20 dag wędzonego boczku do polania pierogów i 1 cebula
Kapustę i grzyby gotować w małej ilości wody, tak aby pod koniec gotowania była prawie sucha. Ugotowaną kapustę ostudzić i posiekać, a następnie połączyć z usmażoną na smalcu cebulą. Doprawić do smaku.
do polania pierogów:
20 dkg wędzonego boczki i cebula
sposób przyrządzenia pierogów:
Mąkę wysypać na stół, dodać sól i uformować wianuszek, wbić jaja i olej oraz ciągle mieszając stopniowo wlewać gorącą wodę. Gdy mąka wchłonie wodę, dobrze zagnieść, aby ciasto było miękkie, ciągliwe i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć aby nie wyschło i pozostawić do wypoczęcia na koło 15 min. Odcinać porcje ciasta i cienko wałkować. Szklanką wycinać krążki i na każdy nakładać farsz, starannie zlepiać brzegi pierogów i partiami wkładać do wrzącej osolonej wody.
Pierogi powinny swobodnie gotować się do wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i polać stopionym boczkiem z cebulką.