Jesienią tradycyjnie wybieramy się do lasu na grzybobranie. Spodziewamy się koszyka pełnego koźlarzy, podgrzybków, a przede wszystkim wymarzonych prawdziwków. Aby tak się stało, warto przypomnieć sobie kilka ważnych informacji.
JADALNE
- Borowik szlachetny
- Podgrzybek brunatny
- Koźlarz babka
- Maślak zwyczajny
- Mleczaj rydz
- Pieprznik jadalny
NIEJADALNE
- Borowik szatański
- Muchomor sromotnikowy
- Muchomor czerwony
- Mleczaj wełnianka
- Krowiak podwinięty
- Gołąbek wymiotny
PAMIĘTAJ !
Niektóre grzyby zawierają substancje silnie trujące. Najczęstszą przyczyną zatruć jest nie odróżnianie grzybów jadalnych od grzybów niejadalnych wskutek niedostatecznej ich znajomości.
Większość grzybów występujących w lesie rośnie pod konkretnymi gatunkami drzew, z którymi współżyje w obopólnie korzystnej symbiozie tzw. Mikoryzie.
Oto przykłady tego typu zależności:
- Świerk pospolity – Borowik szlachetny
- Sosna pospolita – Koźlarz babka
GRZYBOBRANIE
Grzyby stanowią ważny element naturalnych ekosystemów leśnych. Jeśli chcesz pozostawić środowisko w nie zmienionym stanie, to postępuj według następujących zasad:
- Zbierając grzyby, lekko je skręcaj dookoła trzonu.
- Odsłoniętą grzybnię przykryj ściółką leśną i przydepcz.
- Nie wydrapuj spod mchu i ściółki młodych owocników, gdyż w ten sposób niszczysz grzybnię.
- Nie zrywaj i nie niszcz bezmyślnie owocników każdego znalezionego w lesie grzyba.