wpk

Jesienią tradycyjnie wybieramy się do lasu na grzybobranie. Spodziewamy się koszyka pełnego koźlarzy, podgrzybków, a przede wszystkim wymarzonych prawdziwków. Aby tak się stało, warto przypomnieć sobie kilka ważnych informacji.

JADALNE

  • Borowik szlachetny
  • Podgrzybek brunatny
  • Koźlarz babka
  • Maślak zwyczajny
  • Mleczaj rydz
  • Pieprznik jadalny

NIEJADALNE

  • Borowik szatański
  • Muchomor sromotnikowy
  • Muchomor czerwony
  • Mleczaj wełnianka
  • Krowiak podwinięty
  • Gołąbek wymiotny

PAMIĘTAJ !

Niektóre grzyby zawierają substancje silnie trujące. Najczęstszą przyczyną zatruć jest nie odróżnianie grzybów jadalnych od grzybów niejadalnych wskutek niedostatecznej ich znajomości.

Większość grzybów występujących w lesie rośnie pod konkretnymi gatunkami drzew, z którymi współżyje w obopólnie korzystnej symbiozie tzw. Mikoryzie.

Oto przykłady tego typu zależności:

  • Świerk pospolity – Borowik szlachetny
  • Sosna pospolita – Koźlarz babka

GRZYBOBRANIE

Grzyby stanowią ważny element naturalnych ekosystemów leśnych. Jeśli chcesz pozostawić środowisko w nie zmienionym stanie, to postępuj według następujących zasad:

  1. Zbierając grzyby, lekko je skręcaj dookoła trzonu.
  2. Odsłoniętą grzybnię przykryj ściółką leśną i przydepcz.
  3. Nie wydrapuj spod mchu i ściółki młodych owocników, gdyż w ten sposób niszczysz grzybnię.
  4. Nie zrywaj i nie niszcz bezmyślnie owocników każdego znalezionego w lesie grzyba.