wpk
Jednym z gatunków ptaków, o których wiedza stale ma jeszcze dużo pustych stron jest LELEK (Caprimulgus europaeus). Ten nieliczny w naszym kraju gatunek (ok 4-6 tys. par) jest szczególnie  trudny do wytropienia z uwagi na nocny tryb życia. Dodatkowo jego mimikryczne ubarwienie sprawia, że siedzący na gałęzi ptak wtapia się w otoczenie, stając się praktycznie niezauważalnym. Dopiero z przychodzącym zmrokiem rusza na łów nocnych owadów, głównie ciem. Gniazduje na ziemi, gdzie bezpośrednio na ściółce składa 2 jaja. W sytuacji zagrożenia jest w stanie przenieść zniesienie na oddalone o kilka metrów miejsce. Pisklęta lelka, podobnie jak rodzice, też świetnie się maskują z podłożem. Bardzo niewiele wiadomo o migracji i długości życia lelków. Z nielicznych danych ustalono, że zimę spędzają w subsaharysjkiej części Afryki.
Na początku lipca na terenie Wdeckiego Parku Krajobrazowego udało się zlokalizować stanowisko lęgowe pary lelków z jednym pisklęciem. Rodzice szczęśliwie karmili potomka, którego w wieku 10 dni zaobrączkował współpracujący z Parkiem ornitolog - Roman Kucharski. 
Znakowanie piskląt lelków obrączkami udaje się tylko bardzo sporadycznie. W ciągu ostatnich 5 lat ogółem w Polsce dotyczyło to tylko 3 osobników. Tym samym opisany wdecki młody lelek wstąpił do elitarnego grona lelków, które mogą poszerzyć naszą wiedzę na temat tego tajemniczego gatunku.
 
Autor zdjęcia: Piotr Szumigaj